Pages

torstai 28. tammikuuta 2016

Goodbye snow

Lämmintä ja vesisadetta koko viikon,lumet ovat melkein sulaneet jo pois. Tiet ja pihat pelkkää jäätä ja vettä ja taivas tasaisen harmaa. Oliko se talvi nyt tässä? No,onneksi käytiin viime sunnuntaina laskemassa mäkeä Aulangolla. Oli kivaa - ja niin kaunista! Puut notkuivat lumesta rungot huurteisina. Järven jää oli täynnä hiihtäjiä,mutta tuolla ylhäällä oli aivan hiljaista ja rauhallista - tai no,mitä nyt Elli ja Peppi kiljuivat laskiessaan :) Mäenlaskun jälkeen käytiin vielä ajelemassa asuntoautolla ja syötiin siellä välipalaa. Maistui. Mukavan sunnuntain lisäksi on ollut hyvää lohikeittoa,vihdoin uusi kalenteri,pari hyvää kirjaa,liikaa keksejä ja ihan tavallista arkea. 

Ja ihan eri asiaa. Jotenkin tuntuu,että blogini vain junnaa paikallaan - aina vain liian monta kuvaa ja aina vaan luettelo samoista asioita mitä olen tehnyt. Mietin,että riittääkö se? Pitäisikö olla jotain muuta? Jotain enemmän tai vähemmän? Joskus päivitin blogiani melkein päivittäin ja se tuntui henkilökohtaisemmalta,lähes päiväkirjalta. On tämä vieläkin vähän sellainen päiväkirja - tai ehkä pikemminkin muistokirja minulle. On ihana katsella vanhoja juttuja ja nähdä mitä on tehnyt,miten tytöt ovat kasvaneet ja elämä muuttunut. Mutta koska en ehdi päivittämään enää niin usein,kuvia kertyy kamalasti ja tekstistä tulee aina sellainen lista tai luettelo. Tykkään kyllä kovasti listoista ja luetteloista mutta ne tuntuvat välillä niin..tylsiltä. Olisi kiva tehdä tästä enemmän minun näköiseni,kertoa enemmän - kaikesta. En kuitenkaan tiedä osaanko tai uskallanko edes. Niin että en oikein tiedä nyt mitä tekisin,kunhan halusin täällä asiaa hieman pohdiskella. Ja oikeastaan samalla vähän kysellä että onko siellä ketään? :) Blogimaailma on kovasti hiljentynyt ja kommentteja tulee paljon vähemmän kuin ennen - itseltäkin jää usein kommentoimatta muiden postauksiin mikä on ihan tyhmää - mutta kiitän teitä joka ikisestä! Kiitos! Ihanaa kun olette siellä! Vaikka teenkin tätä itselleni niin teen tätä silti kuitenkin myös teille. 

***

Warm and rain all week,the snow has almost melted away. Roads and yards are ice and water and the sky is flat grey. So that was winter? Well,luckily we went sliding last Sunday. It was fun - and so beautiful! Trees were bending of snow,trunks all frosty. The lake was full of skiers but up there everything was all quiet and peaceful - oh well,except Peppi and Elli screaming while sliding :) After sliding,we drove around with our camper van and ate some snack in there too. It tasted good. In addition to a nice Sunday,there has been some good salmon soup,finally a new calendar,couple good books,too many cookies and just normal weekdays. 

And some other things. I've been really thinking about blogging lately,how the blog world has become so quiet and how nobody ever comments anymore - and yes,I don't comment on other people's posts as often as I should and that's stupid! But I thank you for every comment! Thank you! I love to have you here. And I was also wondering..is there anyone? Except those I know who comment? :) I also feel like my blog is jammed - always too many pictures and always just a list of the same things I've done. Is it enough? Should there be something else? Something more or less? There was a time when I updated my blog almost everyday and it felt more personal,almost like a diary. This still is kind of like a diary - or more like memory book for me. It's so lovely to watch old posts and see what you've done,how the girls have grown and how you've lived. But because I don't have time to post so often anymore,there are always so many pictures and the text somehow turns into a list. I do like lists but they sometimes they are just..boring. I'd like to make this look more like me,tell more - about everything. But I don't know can or dare I do it. So I don't know what to do..just wanted to think about it here too. But even though I'm doing this for myself,I'm also doing this for you. 

81 kommenttia :

 1. Your blog is simply wonderful.Poetic photos that say more than any words could say.Your photos offer a poetic,tender glimpse in your everyday life.Thank you so much.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh,thank YOU so much! How sweet you are,making me blush with your kind words <3

   Poista
 2. Here i am! (And i love your blog) :))

  VastaaPoista
 3. Hi, I'm here, and you know that I love your photos. Beautifully you write them your story, Thank you very much that I have insight into this beautiful diary fabric of your everyday life.
  I greet you!

  Kamila from Poland

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Kamila,thank you for saying hi and also thank you for you lovely words! <3

   Poista
 4. i only found your blog recently, it's the images that i find captivating... and life is sometimes like that... boring, in a good way. it's the noticing and attention to detail that i see in your images that keeps me coming back!

  beth from virginia~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Beth! I'm happy you have found your way to my little blog and even more happier that you found something to come back to - that's just so wonderful to hear! And yes,boring can be good too :)

   Poista
 5. I guess the time has come to write my first comment here... :) Your blog really is one of my favorite, I am always eager to read every new post (though "silently", until today). I love your pictures, the way they match togerther. And your texts, too, simple but full of life! :) Kiitos, and please keep blogging! ;)
  - Maëlle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Well kiitos to you for commenting! Really,thank you! It's not always so easy to write comments - I myself am a good example of that but I'm working on it! It's easier to be silent :) But I'm so happy for your sweet words <3

   Poista
 6. I LOVE your blog and read it all the time. We're out here! We're just quiet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! We'll I see that now! You are here and that's just great. Thank you for being here,even when being quiet. <3

   Poista
 7. Aina luen! Ja kuvat on kauneinta arkea, sulla on silmää napata ne arjen tärkeät tähtihetket. Ihania lapsuusmuistoja annat tytöillesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla!! Kiitos Nalle <3 Tiesinkin että sinä olet täällä,kommentoit usein ja se on niin mukavaa :) Itse olen huono kommentoimaan ja vastaamaan kommentteihin muta yritän parantaa sitä!

   Poista
 8. Täällä ollaan. Nautin kovasti kauniista, arkisistakin kuvistasi! Mukavaa viikonloppua Hämeeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nonna,sinäkin kommentoit useasti,se on mukavaa! Kiitos että olet siellä <3 Mukavaa viikonloppia sinullekin!

   Poista
 9. I have been following your blog for years - i cant remember if i ever commented begore.
  Your blog is one of my favourites, sometomes i like it for your words, your lists but sometimes i just love sliding through the pictures because they have such a cosiness. Or as we say in Denmark "hygge" :-)
  Wish you all the best.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh,so nice to hear from you Julie! It's always funny (in a good way!!) to hear that someone has been following my blog for years! Thank you for your kind words,it's lovely to hear that there's cosiness in my pictures - that is what I myself love in other people's pictures. All the best to you too!

   Poista
 10. Täällä ollaan, luetaan, katsotaan. Vähemmin sanotaan mitään. En tiedä, miksi. Kai niitä syitä on itse kullakin.

  Olen miettinyt samaa blogien suhteen, blogimaailma (tai ainakin se osa, joka on minulle tärkeä) tuntuu hiljenevän hiljenemistään. Moni ihana blogi hiipuu kokonaan, ehkä ihmiset siirtyvät kertomaan elämästään pikaisempiin (mutta todellisuudessa enemmän aikaa vieviin) medioihin.

  Oma blogi on edelleen tärkeä luovuuden väylä, mutta siellä käy nykyään niin vähän väkeä ja hyvin vähän kommentoivaa väkeä. Mikä on julkisen blogin funktio silloin, kun siitä melkein kokonaan uupuu vuoropuhelu lukijoiden kanssa. Se tuntuu vähän samalta kun tietää kaiun joskus kuuluneen jossakin maisemassa ja nyt se ei enää vastaa. Jotenkin tyhjältä.

  Mietin itse samaa, pitäisikö jotenkin muuttua, muuttaa blogissa jotakin, tyyliä. Keksiä jotain uutta, ei tehdä aina samalla kaavalla. Mutta sekin on vaikeaa. Kai aion vain jatkaa samoin. Samoilla teemoilla.

  Toivottavasti sinäkin jatkat, näin tai jotenkin muuten. Ei anneta blogimaailman ja hitaiden sosiaalisten medioiden vielä kuolla. Minä en ainakaan ole vielä valmis siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ilona,ihanaa että olet siellä - tiesin että olet siellä. Minäkin olen aina lukemassa sinun blogiasi mutta sama juttu,en tiedä miksi olen lähes aina hiljaa. Nyt haluan kommentoida enemmän,kun nyt tännekin niin moni ihanasti on kirjoittanut!
   Ja niin,sanoit kaiken aivan kuin minäkin - nyökyttelen joka lauseelle! Monet ihanat blogit hiipuvat mutta en kyllä aio antaa omani tästä enempää hiipua,en missään nimessä ole siis lopettamassa! Vaan päinvastoin - vaikka kaikki muut tuntuvat juurikin siirtyvän kaikkialle muualla,minä jään tänne vaikka kiusallani :) Ja tämä nyt vain on tärkeämpi kuin instagram tai muut (en kyllä ole muualla mutta silti),tämä on enemmän ja syvempi.
   Ja niin,silti tiedän tuon tyhjyyden tunteen. Että vaikka haluan tätä jatkaa,välillä tulee sellainen olo että jaa,tässäkö se nyt sitten oli. Että pitäisikö sittenkin olla jotain muuta.. Mutta niin kai minäkin jatkan ihan samoilla linjoilla,se tuntuu omalta ja näköjään muutkin siitä pitävät. Mikä jaksaa aina ihmetyttää,mutta hyvällä tavalla. Kovasti haluaisin siis postailla enemmän ja olla enemmän minä,mutta sitten jos vastassa on vain hiljaisuus,se tuntuu vähän hölmöltä..mutta katsotaan nyt!
   Tulipa maailman pisin kommentti! Ja piti vielä sanoa,että instagram on kiva (tiettyyn pisteeseen asti) ja on mukavaa että sinäkin olet siellä! :)

   Poista
 11. I enjoy your blog, but yes, I'd be interested in more, a different perspective. Do what feels right to you.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you,glad to hear that! And hmm...what is that more? That would be lovely to hear :) But maybe I'll just post more and then be here more..:)

   Poista
 12. Hello, I just want to say, I love your blog, your photos. I always take pleasure in your new post. And I think I know your feelings, sometimes I´m doubtful too... But please go ahead! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello! Thank you for commenting! And I'm glad you know my feelings,it's hard sometimes isn't it? But I'm not going to stop blogging,just thinking about things..:)

   Poista
 13. I'm here :) And you should know, I'm in love with cosiness of your world on photos. And lists. I like them because they catch the moments, they are instant, and not too wordy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhh,thank you!! How wonderful to hear that - that you love my pictures but even more,you like my lists! Sometimes I feel bit stupid to always write lists but now I wont think that way anymore :)

   Poista
 14. I have never commented before, but I love your blog! It is one of my favourites. I've followed your blog and instagram for some years, and really find peace and joy in your photos! In my opinion you have one of the best blogs, because it's so honest, and full of beautiful and very peacefull photos. And I like that your blog is not full of sponsored posts. Thank you for inspiring with your cool style, beautiful pictures and nice everyday life!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Stine and thank you SO much! Ah,I'm just so overwhelmed of all these sweet words of yours..! Thank you thank you thank you!

   Poista
 15. Hi! I love your photos, the atmosphere of your world. Thank you for sharing! Please keep going and showing us the beauty of Finland and your everydays!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi there Szandra and thank you so much! I will keep on blogging and now I try to be more active here,after hearing all these lovely words <3

   Poista
  2. :) all the best! and I try to comment on your photos more often :)

   Poista
  3. Oh,no pressure!! Please! Comment only when you like and have time.
   After all these wonderful comments I got and realized I have so many sweet readers,I don't mind if nobody comments. Now I know you are here <3

   Poista
 16. Hi, I started to follow your blog during last Christmas. Love your winter pictures, those of frozen windows remind me of my childhood when winters here in Slovakia were cold and frosty.
  thanks for beautiful pictures and words :)
  Jana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Jana,glad to hear from you! Thank you for your lovely words! <3

   Poista
 17. I am here, too! :o) I am so sorry that I forgot to leave comments... but I love your photos so much!!! We lived in Finland for a while and seeing your photos I realize how much I miss it! It's a beautiful country!!!
  Thank you for your posts and photos!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Timi! I'm glad now,when I know that there are all of you lovely readers out there! No need to be sorry! And thank you so much - also,how great to hear that you've lived in Finland! This is a beautiful country - sometimes we just can't see it ourselves..:)

   Poista
 18. Hi Nina, I love your blog. It's one of my favorites.The pictures are so beautiful. I think Finland is very interesting. And your girls are so sweet. I live in Canada so I know all about long dark winters too. I don't comment on blogs much, just a bit shy.Also thank you for posting in English as well.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Tammie,so lovely to hear from you! It's ok not to comment,I only just wanted to know is there anyone:) I'm a shy reader too but I'm trying to change that!
   But thank you so much for your sweet words! And oh,Canada is beautiful - and to me,interesting too. Lot's of similarities to Finland but also lot's more than we have..all the big woods and mountains..oh! Dark winters are quite rough,aren't they? Now it's slowly getting brighter here and it feels so amazing. When you live north with these dark months,spring feels like heaven. Hope you get brighter days too!

   Poista
 19. Yours is one of a handful of blogs I keep coming back too... The pictures are always lovely and it's nice that you allow us to follow you and your girls on adventures or share your day to day life... thank YOU for that.
  I also follow your IG account, but find IG to be so impersonal, too fast... so I always come back here...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Valérie! Thank you so much - such a sweet words <3! And yes,IG is weird - I both like and hate it. Blogs are better.

   Poista
 20. Minäkin käyn kuviasi ihailemassa. Listat on parhaita, mutta jos kirjoitat enemmänkin en pane pahakseni. Kuvistasi tulee aina kauhea makeanhimo ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanna! Hihhii,ihanaa kuulla että listoista tykätään! :) Ja katsotaan,ehkä innostun postailemaan enemmän ja samalla kertomaan/kirjoittamaan enemmän! Ja anteeksi makeanhimosta! :)

   Poista
 21. Minäkin käyn kuviasi ihailemassa. Listat on parhaita, mutta jos kirjoitat enemmänkin en pane pahakseni. Kuvistasi tulee aina kauhea makeanhimo ;)

  VastaaPoista
 22. Dear Niina, I love your blog, just as it is. So peaceful, and joyful, and sincere, and true, and… I want to thank you for what it brought to me. Your pictures are really beautiful, and make me love Finland, simple life, nature, cats, dogs, and above all children even more than ever. I love your posts on IG too, (where I sign under the name of lilidenim) So glad to see you there too. Keep on blogging, please!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Lilidenim!! You always comment here and on my IG,you sweet lovely lady! Thank YOU!! I will keep on blogging,this was just some kind of thinking post for me..just needed to "think" out loud. But I'm not stopping,vice versa! I try to post more often from now on. Thank you for always being so kind and lovely <3

   Poista
 23. Hi Nina ! I'm a french blogger and i read your blog for some years and i don't post any comment . I 'm sorry about it because i really enjoy spending time in youtr little world. Everything has become so familiar to me now. Your photos makes me dream and ...finally i visited Finland a few monts ago (posts on my blog ). So for all those reasons : thank you !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh,how great to hear from you! It's ok not to comment - I'm bad commenting too and this post wasn't to make you say sorry,I just wanted to know is there anyone. And there is <3 And I'm so happy to hear that you enjoy my little world,that's just great. Thank you!!

   Poista
 24. I love your blog!
  Anna from Vermont USA

  VastaaPoista
 25. Niina, I love your blog -- your photos, your perspective, the arrangement and content, all of it is like poetry to me. I've had a lifelong interest in Finland, so I just love to see all of the glimpses of city and country life there. Also, our girls are all around the same age so it's just really fun to see how kids in other countries live.

  I much prefer blogs to Instagram, because, especially in your case, I think each post, full of many images, is a composition in itself of repeating shapes, colors, shades, motifs. IG does not provide that in the same way, and the images are too small. Just my opinion, but I wish more blogs were like Ssouvenirs, truly.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh Alicia - I know you are here and you are the sweetest!! Thank you SO much for your kind,lovely words..I can't even say how much they mean to me! Oh,to say my pictures/blog is like poetry...oh you. I'm out of words.
   I also share your opinion on IG - I do like it and use it almost every day but yes,there is just so much more on blogs! Of course I could take color-themed pictures on IG but there goes my line - then it's not easy and instant anymore,it goes over the idea of it,if you know what I mean.
   But the pictures I take for my blog,I can think about them more and yes,to arrange them nicely. It's bit of an obsession to me - the arranging of the pictures for a blog post..:) But I'm happy that you really see the flow that I try to have on my post..sometimes I succeed in it,sometimes don't. And sometimes I try to be more "relaxed" and not so crazy about how the pictures fit in together. OH,it's hard to explain and this comment is so confusing and long already:) But,thank you one more time and I will finally send your package next week! SO sorry it took so long!

   Poista
 26. Hello. I enjoy readying your blog! I guess you have just attracted a quiet & fairly mellow group. :-)

  I enjoy how you post in both languages & enjoy comparing the paragraphs and seeing if I can figure out which words mean what. I live in the U.S. and find it interesting to see what foods you post, how your stove/oven looks so different than mine. Even the heating. It is fun to have a little glimpse into a culture so far away.

  Keep blogging, we are here!

  Lauren

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Lauren! I guess you said it right - my readers are quiet and mellow and that's just lovely! :)
   And oh,how great to hear that! I do like to compare things too on different blogs,especially on foreign blogs..life can be so different and yet so same! Thank you,I will keep on blogging <3

   Poista
 27. I love your pictures! But I often don't red the text. It's a bit small, and down there in the bottom. But sometimes I do. I would love to know more about you and your life, but for now I mostly follow you for your beautiful and atmospheric photos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello and thank you so much! Is the text too small? It's hard to say how you readers see it,using other kind of computers etc. I can make it bigger,just let me know :) And in one post,I wrote between the pictures..wanted to try it and maybe will do it again,it's a nice change. But I'm glad to hear that you are here <3

   Poista
 28. Hmmp. Kommentointi tuntuu turhauttavalta jos blogin pitäjältä ei tule vastareaktiota.
  -K-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah,osui ja upposi!! Olen huono kommentoimaan muiden blogeihin JA omaani! Se vain aina jotenkin jää. Ja lisäksi olen nykyään niin harvoin koneella,että aina en vain muista enkä ehdi ja sitten kun on aikaa,tuntuu hölmöltä vastailla vanhoihin kommentteihin. Usein kuitenkin vastaan,paljonkin jälkikäteen jos ei muuta. Niin että anteeksi jos en ole joskus kommenttiisi vastannut!

   Poista
 29. Another reader from the USA, and I so enjoy your blog! I love seeing what day-to-day life looks like on the other side of the world, and I think your photographs are beautiful. I’ve never commented before – sorry! – but yours is one of my favorite blogs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Catherine,how great to hear from you! No need to say sorry,really! I just wanted to know is there anyone here! :) Thank you so much for your sweet words! And I like that about blogs too - the day-to-day-life,how it's different but still the same :)

   Poista
 30. Vierailen luonasi usein, ilolla! Pidän kovasti blogistasi ja herkästä tavastasi katsoa maailmaa kameran takaa, tallettaa ja nähdä myös arkisten hetkien kauneus. Jotenkin kommentointi on vain jäänyt ikävän vähälle. Toivottavasti jatkat, uskon että olet monen suosikkikaartissa!

  Minullekin blogi on tapa tallettaa ja muistaa niitä arvokkaita hetkien hippuja. Omanlaisensa päiväkirja, johon saan myös ilahduttavia vierailuja. Toki matkan varrella on tullut kyseenalaistettua koko hommaa ja mietittyä sulkeako blogi vain omille silmille. Olen myös huomioinut samaa kuten Ilona, blogimaailma tuntuu olevan hiipumaan päin ja väkeä valuu kiivaampiin kanaviin. Jotenkin tästä on kuitenkin muotoutunut rakasta, kaikessa pienimuotoisuudessaan kuten olen toivonutkin, oma väylä tallettaa muistoja ja kukittaa luovuutta. Aika näyttää, mihin polku vie.

  Heleää helmikuuta luoksenne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hannah! Ja kiitos kovasti!! Niin ihanaa kuulla,et tiedäkään. <3 Ja kyllä jatkan,en miettinytkään lopettamista mutta tuli vain sellainen oli että nyt pitää vähän miettiä ääneen. Että lukeeko tätä muut kuin pari uskollista kommentoijaa ja että pitäisikö sitä olla jotain muuta vai onko tämä hyvä näin. Ja on ollut aivan mahtavaa lukea näitä kommentteja..nyt haluan vain postailla useammin ja enemmän,toivottavasti löydän aikaa siihen!
   Ja aivan kuten sinä ja Ilona sanoitte,tämä on oma ja tärkeä väylä muistoille ja kuville. Aika näyttää,mutta ainakin itse haluan kovasti uskoa että jaksan jatkaa tätä pitkään ja että muutkin palaisivat blogimaailmaan. Tässä on kuitenkin sitä jotain. Ja niin,kuten juuri tässä postauksessa,usein minäkin pohdin että miksi ja kenelle tätä teen..itselleni muistoksi,kyllä,mutta silti myös teille lukijoille joita nyt tiedän yhä olevan. Ei anneta blogien hiipua!
   Ihanaa alkavaa helmikuuta sinullekin <3

   Poista
 31. Like you, I rarely comment anywhere these days, but I so love your adventures, seeing your girls growing up, and all the sweet vignettes of your home!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh,that's great to hear! Thank you so much for commenting <3

   Poista
 32. Ensinnäkin pidin uudesta rakenteestasi mikä sinulla oli muutama postaus takaperin; se oli raikas uudistus- ja hieman petyin kun et jatkanutkaan siten.

  Minusta tuntuu että nimenomaan insta on haukannut blogit. Porukka haluaa nykyään kuvatkin pikaruokana ja kertakäyttöisinä. Koko insta hämmentää minua yhä- sen funktio on jotenkin pöljä, mutta myönnän että siinä on oma huvituksensa.
  Olen myös huomannut että jos henkilöllä on sekä avoin insta että blogi, sisältö ei voi olla sama- lukija pettyy kun blogiin saapuessaan kohtaa vain samat kuvat. Tai sitten insta voi toimia yhden kuvan näyteikkunana uusimpaan blogipostaukseen ja blogissa sitten näytetään koko juttu.
  Minulle ainakin tämä oli pohtimisen paika kun vuosi sitten hyppäsin instaan. Aika äkkiä totesin että kaksi kanavaa oli huono juttu päällekkäisinä toimintoina- en halunnut toistaa itseäni mutten myöskään tahtonut antaa lukijoilleni erilaista materiaalia instan muodossa. Siksi päädyin suljettuun instaan. Nyt se on privaattihuoneeni, enemmän se päiväkirja ja blogi on muuta. Blogia saa katsoa kuka vaan pukahtamatta, mutta instassa toivon vuorovaikutusta ja minusta minulla on lupa potkaista sieltä ulos jos privaattielämääni joku haluaa vain hiljaa tiirailla.
  Silti näissä on yhä miettimistä. Myös motivaatiossa. Mutta siitä pidän kiinni, että pidän sellaista blogia mitä minä haluan, viis siitä mitä yleisö toivoo. En tarvitse suurta suosiota, minulle riittää vähät samanhenkiset. Mutta jos vuorovaikutus uupuu kokonaan, kyllä siinä äkkiä uupuu myöb blogi.

  Toivon että jatkat sillä tyylillä mikä sinusta itse tuntuu parhaimmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liivia! Jatkan kyllä,omaan sekalaiseen tapaani :)
   Ja "uusi rakenne" - sitä on pitänyt kokeilla jo pitkään kun joskus tuntuu että kuvat tarvitsevat tekstin alleen,eivät vasta sinne loppuun. Mutta tykkään kuitenkin niin kovasti saada kaikki kuvat perästysten,oikeaan järjestykseen etten aina halua sotkea sitä tekstillä. Siksi en siis heti sillä jatkanutkaan - mutta aion kyllä tehdä sen kaltaisia postauksia useammin! Tykkäsin ja kiva jos joku muukin tykkäsi :)

   Ja kyllä,olen samaa mieltä. Mitä suositummaksi instagram on muuttunut,sitä hiljaisemmiksi ovat muuttuneet blogit. Ja koko instakin on muuttunut ihan lyhyessä ajassa ja se ärsyttää - vaikka samalla kuitenkin tykkään siitä ja olen siellä...
   Mutta tuota kuva-asiaa olen kuule miettinyt paljon! Itse laitan aika paljon samoja kuvia sekä blogiin että instaan,blogin kuvat otan kunnon kameralla ja instan puhelimella. Ja ehkä se on vähän hölmöä - ensin ne näkee instassa ja sitten myöhemmin blogissa. Mutta en vain halua ottaa eri kuvia blogiin ja eri kuvia instaan,se menee liian hankalaksi. Toki usein käy niin,että kuvat myös vaihtelevat eivätkä ole aivan samoja,lisäksi blogiin laitan aina niin paljon kuvia enemmän kerralla että sinne tulee samasta aiheesta monta erilaista kuvaa. Minulle blogi tulee aina ensimmäisenä - sitä varten otan enemmän kuvia ja siihen panostan,se on minulle se henkilökohtaisempi. Insta on niin..no,pika ja kertakäyttöinen niin kuin sanoit,sinne en jaksaa samalla tavalla panostaa vaikka tietenkin mietin kuviani ja mitä sinne laitan. Siellä tykkään kyllä siitä,että vuorovaikutus on nopeaa ja sitä on enemmän kuin blogissani. Toki olisi kiva jos myös blogissa olisi näin mutta ymmärrän hyvin miksi ei ole.
   Mutta niin,minäkään en tarvitse enkä hae kummassakaan paikassa suurta suosiota - ihanaa on jo kaikki tämäkin suosio tähän asti,ihanat kommentit ja muutamat "yhteistyöt" mihin olen päässyt mukaan. Kuten sanoin,blogi on mulle aina se tärkeämpi,oma paikkani jota en aio muuttaa ellen itse halua - ehkä tämä postaus kuulosti siltä,että tarvitsen neuvoja että mitä teen mutta enemmän se oli vain ääneen pohdintaa ja kyselyä että tykkääkö tästä kukaan. Tuo hiljaisuus kun tekee välillä vähän epävarmaksi..
   Mutta niin,jatkan kyllä ja toivottavasti sinäkin! Sinun blogisi on ehdottomasti parhain - olet antanut minulle niin paljon inspiraatiota ja uusia näkö(ja kuva)kulmia ettet uskokaan! Kiitos!

   Poista
 33. I've also never commented before but I'm following your blog since 2/3 years. It is always a beautiful mixture of moods, flowers, and a landscape that is so amazing to see but too hard to imagine living there with those cold temperatures.
  Go on like this as long as you feel happy about doing it :)
  Thanks for sharing the lovely pictures!
  Greetings from Hamburg,
  sina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Sina! How wonderful that you commented now - thank you very much for your sweet words!! <3 I will continue - maybe with something new,maybe just like this. We'll see :)

   Poista
 34. I love your photography! I think that blogs are like diary and how lovely will be for you to look back and see images taken in the past. Your children might enjoy a few years from now to look at it. I have tried to learn Finnish just for brain stimulation and I have found Finland to be a great country. I hope to visit sometime in the future. It is enjoyable to me to see scenes of the regular everyday life and also things that shows your culture. We are in the US and have not traveled to Finland so it is educational and fun to see and learn about it. Thank you for blogging about life in Finland.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Angela and thank you so much! That's so great to hear - and also bit fun to think that you actually learn something (do you? :)) from my blog! I really hope you can visit Finland someday - there's lot of beauty in our country if you just want to see it.

   Poista
 35. I very much enjoy reading your blog and look forward to new posts. I live in the United States, but come from a Scandinavian background and I love reading blogs and looking at photos from across the world. Yours is so very delightful.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much! That word 'delightful' brings smile to my face - how sweet of you to say it <3 And I try to post more often now!

   Poista
 36. Luen blogiasi, vaikka harvoin tulee kommentoitua. Osaat kuvata tätä maailmaa jotenkin kauniisti ja blogistasi tulee hyvälle mielelle. Jos olen vaikka lukenut masentavia päivän uutisia ja luen sen jälkeen blogiasi, minulle tulee heti valoisampi olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanna! Ja oi,ihanaa kuulla!! Oikeasti - juuri tuo minusta blogien tehtävä - vielä ajatukset pois kaikesta ikävästä. Mahtavaa jos minun blogini pystyy siihen. Kiitos <3

   Poista
 37. Oh Niina! I love your blog, just the way it is! I love looking at all your snapshots of daily life, the views and countryside, your beautiful children, your everyday meals and adventures. I love that you're saying,"Here it is-an ordinary day in my extraordinary life"! It warms me, and makes me happy every time I read it- I look forward to it with such pleasure. You, your photography and blog are just delightful and always will be, even if you enjoy making some changes. Cause that's just who you are.
  Yours, Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh Jenni. You make me blush with your kind,lovely words! Thank you so much!! Words can't describe how happy I feel now..! There's lots of confusing things in my life right now..so to hear that I have made something right with my blog,well that's just amazing. Thank you.

   Poista
 38. I don't come here too often, if I would, there would be too little to wach/read. But I do come. I like to do it in chunks :)
  Your blog is beautiful and simple and enough. I don't mind the repetition at all .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh,how lovely to hear that! Thank you so much! And I know - like to read some blogs in chunks too! :)

   Poista
 39. I come her often and I really like your blog!!!!
  It's good the way it is.
  Maybe you would like to visit me, www.hipenkleurig.blogspot.nl

  VastaaPoista
 40. It is my first time.... looking at your blog. I find it very pretty, very moody, lots of joy, happiness and several very aesthetically pleasing images. I have been to Helsinki once, years back in the summer. It looks very cold ( and still pretty) in your country. Your kids will also enjoy your blog in the years to come. They will treasure the work you have put in to this, so keep up the very good work.

  VastaaPoista