Pages

maanantai 30. toukokuuta 2016

Sukhi


Viime vuosina meidän kodin matot ovat kummasti kadonneet jonnekin. Muutama on jouduttu heittämään pois (kiitos koirien kivojen yllätysten) mutta muuten en oikein ymmärrä minne loput ovat hävinneet. Parin vuoden takainen vesivahinko ja sitä seurannut remontti ja edestakaiset muutot koituivat varmaan muiden kohtaloksi,muuta en keksi. Tällä hetkellä meillä on vain yksi iso matto tyttöjen huoneessa ja pari pienempää eteisessä. Kirppareilla ja kierrätyskeskuksessa tutkin aina matto-hyllyt tarkkaan mutta niinhän se on että kun oikein jotain etsimällä etsii,ei tietenkään löydä mitään.

Olinkin oikein iloisesti yllättynyt kun sain yhteistyö-ehdotuksen Sukhi-matoilta. Nimihän sen jo kertoo että kyseessä on mattokauppa mutta Sukhi-matot ei ole mikä tahansa mattokauppa. Heidän mattonsa ovat kerrassaan upeita käsityön taidonnäytteitä mutta myös ajatus kaiken takana on mahtava – ja tämä oli asia mistä innostuin eniten ja suurin syy,miksi lähdin yhteistyöhön mukaan. Mattoja tehdään Intiassa,Marokossa,Turkissa ja Nepalissa ja koska ne tilataan suoraan tekijöiltä,ilman turhia välikäsiä,nämä taitavat käsityöläiset saavat kunnon palkan ja paremmat työolosuhteet. He voivat tehdä töitä kotonaan tai pienissä työpajoissa ja saavat mahdollisuuden koulutuksen – nämä eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä niillä alueilla missä mattoja tehdään. Myös asiakkaat hyötyvät – hinnoista puuttuu välikäsien kulut,tullimaksut ja kaikki muu ylimääräinen ja lisäksi matot toimitetaan suoraan kotiovelle,ilman toimituskuluja. Mattoja ei myöskään varastoida minnekään vaan jokainen matto tehdään tilauksesta – oli se sitten itse-suunniteltu tai valmiista vaihtoehdoista valittu.
Ja mikä tärkeintä,matot tehdään aina vanhoja perinteitä noudattaen ja vain parhaista raaka-aineista,oli kyse sitten villasta tai huovasta. Ja sen kyllä huomaa. Sain valita itselleni pienen maton heidän valikoimastaan ja päädyin harmaaseen Aarush-villamattoon. Halusin jonkun ajattoman värin ja mallin,helppohoitoisen ja kestävän maton ja tämä on kaikkea sitä. Se on yksinkertaisesti ihana. Laadun ja kestävyyden näkee ja tuntee samantien - pieni matto painaa kuin synti mutta on jalan alla pehmeä ja lämmin,kuin auringossa lämmennyt sammal. Tämä matto ei hajoa - eikä varmasti katoa!

Nyt matto päätyi kirjakaappimme eteen. Tytöt selailevat siinä usein kirjoja ,joten mikä olisikaan parempi paikka lämpimälle ja pehmeälle matolle. Se onkin ollut kovin suosittu paikka viime aikoina! Myös Panda tykkää :)

Sukhi-matoilta löytyy myös upeita paimentolaismattoja joista olen pitkään haaveillut ja toivon kovasti,että minulla on vielä joskus varaa ostaa sellainen. Matot ovat kalliita mutta ne tehdään käsin ja pelkästään yhden maton valmistamiseen menee vähintään 12 viikkoa (!) – no,yhtäkkiä korkea hinta ei tunnukaan enää niin korkealta. Mikä määrä työtä,aikaa ja vaivaa yhteen mattoon! Vaan jokaisessa matossa on iso työ - Sukhi-mattojen nettisivuilta löytyy lyhyt mutta mielenkiintoinen video missä näytetään miten huopapallomatto syntyy. Hommaa on siinäkin!

Kiitos vielä Sukhi-matot ihanasta matosta mutta ennenkaikkea mahtavasta toiminnastanne! 

*** 

I got a lovely little rug from Sukhi-rugs few weeks ago. It's amazing and so is their company and the idea behind all. You can read more here. 

1 kommentti :

  1. Ihania kuvia! Ja matolla on varmasti ihan istua lukemassa - tai loikoilla kirjojen päällä :D Kiitos yhteistyöstä!

    VastaaPoista