Pages

keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Lappi / Lapland

Viimeisenä päivänä sää oli kummallinen sekoitus auringonpaistetta, pakkasta ja sumua - mikä unenomaisen kaunis yhdistelmä! Lähdettiin käymään Kotavaaran näkötornilla (ihan lähellä Kemijärveä) ja siellä rohkaisin itseni kiipeämään 13-metriseen torniin. Se oli kyllä niin sen arvoista - maisemat olivat henkeäsalpaavat! Olin ylhäällä aika kauan, ihailin ja kuvailin ja vain huokailin ääneen. ( ja alastulo oli pelottavampaa kuin ylös nouseminen mutta selvisin onneksi siitäkin..:)) 
/ On our last day in Lapland the weather was a weird combination of sunshine, frost and fog - what a dreamlike and beautiful mix! We visited a sightseeing tower and I braved myself to climb into the 13-meter tower. It was so worth it - the views were absolutely breathtaking! I was up there quite a while, just admired the views, took pictures and sighed out loud. (and coming down was more scarier that going up but luckily I survived it..:))

Peppi valmiina lähtemään poro-ajelulle! 
/ Peppi ready to leave on a reindeer-ride!

Meidän reipas poromme Mitri 💙
Päätin että tällä reissulla tehdään jotain mitä ei olla koskaan ennen tehty ja niinhän me tehtiin! Käytiin pienellä poro-ajelulla tyttöjen kanssa ja voi olla että minä olin se jota jännitti eniten 🙈 Mutta ohjeet olivat lyhyet ja selkeät ja porot kilttejä joten ei muuta kuin ohjakset (eli tuo vihreä köysi) käteen ja rekeen! Ajeltiin metsän ja suon poikki ja puolessa välissä pidettiin pieni tauko ja käytiin syöttämässä vasoja ja tyttöporoja :) Ajelu kesti reilun tunnin mutta oltaisiin viihdytty vaikka kuinka kauan. Sitä tunnetta on vaikea kuvailla kun poro köpöttelee edessä ja istut reen kyydissä..se oli mahtavaa, rauhallista, jännittävää, rentouttavaa, ihanaa, taianomaista. Seuraavalla kerralla pitää päästä pidemmälle retkelle!
/ Our brisk reindeer Mitri 💙
I decided that we're going to do something on this trip that we've never done before and so we did! We went to a little reindeer-ride with girls and I think I was the most nervous one 🙈 But the instructions were short and explicit and the reindeer were nice so there I was, reins (that green rope) on my hand and ready to sit on the sleigh! We rode through a forest and a swamp and had a little break in the half way to feed the fawns and girl-reindeer :) The drove lasted a bit over an hour but we've couldn't stayed there for hours and hours. That feeling is hard to describe..when a reindeer lumbers in front of you and you're sitting in a sleigh..it was wonderful, peaceful, exciting, relaxing, lovely, magical. Next time we need to go on a longer trip!

Porot tauolla, Mitri tuolla heti ensimmäisenä. 
/ Reindeers on a break, Mitri is the first over there. 

Kukkuu!
/ Peek-a-boo!

Oli myös aika ihanaa päästä syöttämään poroja, aitaukseen niiden kanssa. Kerput ja heinä maistuivat!
/ It was also quite lovely to get to feed the reindeer, inside their fencing. They sure liked their birch branches and hay!

Auringonlasku ja uskomaton taivas Kemijärvellä. 
/ Sunset and an amazing sky at Kemijärvi. 

Parina päivänä paistoi aurinko ja sen lyhyen hetken taivas oli pelkkää vaaleanpunaista ja violettia ja vaaleansinistä ja persikkaa ja tulta. 
/ The sun shined on couple of days and that short moment the sky was all pink and violet and light blue and peach and fire. 

Ihana mökkimme ja jouluyönä satanut lumi.
/ Our lovely cottage and the snow that came on Christmas night.

12 kommenttia :

 1. This is too beautiful!!! Jesus...<3

  VastaaPoista
 2. Breathtaking photos! What a magical place to enjoy Christmas!

  VastaaPoista
 3. A sleigh ride with a reindeer is beyond anything I could imagine on my own! Thank you so much for sharing with me! It is like something out of a fairytale. When the fog comes here and frosts the trees it is my favorite. So beautiful. I'm glad you got that weather there too. It happened here last
  Saturday.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, it kind of felt fairytale-ish :) I'm so happy that we did it - I only wish we could've taken a longer trip..but who knows, maybe someday we can do it? :) And oh yes, that frosty fog was just magical!! You wont see that quite often here..I'm glad I saw it in Lapland!

   Poista
 4. Oijoi, niin kaunista ja tunnelmalliset kuvat! Tuli kaipuu pohjoseen �� J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Minulla on varmasti jatkuva kaipuu sinne..<3

   Poista
 5. Happy New Year! Great pics; cool scenery :) I would love to try one day a raindeer slide :) Cheers!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Sandra! I really hope you can do it one day! <3

   Poista
 6. Your cottage is so lovely! It's really winter wonderland!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! It was a rentable cottage, but yes, for a week it was ours :)

   Poista